XI Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego
XI Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego odbędzie się na Zamku Książęcym w Niemodlinie w dniach 7-8 października w godzinach od 11:00 do 18:00.
W sobotę i niedzielę impreza pełna będzie degustacji, pokazów i warsztatów kulinarnych z karpiem w roli głównej. Na zamkowej scenie zaprezentują się artyści z zaprzyjaźnionych gmin, a w zamkowych ogrodach swoją ofertę prezentować będzie ponad 60 wystawców: gospodarstwa rybackie, restauracje serwujące ryby i smażalnie, producenci tradycyjnej żywności, rzemieślnicy, rękodzielnicy, twórcy ludowi, zielarze, producenci miodów, browary rzemieślnicze, opolskie winnice oraz Koła Gospodyń Wiejskich i "Opolskie ze Smakiem". Swoją ofertę edukacyjną zaprezentują także Nadleśnictwa z Opola, Tułowic i Kup oraz sklep "Dobre z Lasu". Obecny będzie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Opolski Oddział ARiMR, Gmina Popielów oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu. Od godziny 12:00 do 17:00 odbywać się będą także przygotowane przez Kamila Klekowskiego bezpłatne warsztaty kulinarne dla dzieci - w programie pizza... z karpiem. Każdy chętny będzie mógł także skorzystać z bezpłatnych porad dietetycznych oraz odpłatnie zwiedzić zamek z przewodnikiem. Na zamkowym dziedzińcu będzie można wziąć udział w warsztatach ceramicznych, zielarskich i artystycznych oraz poznać tajniki alchemii.
Ważnym elementem Święta Karpia będzie tzw. "Wioska rybacka" w której oprócz oferty gastronomicznej i możliwości zakupu świeżych ryb dowiedzieć się będzie można o funkcjonowaniu branży rybackiej i poznać ofertę edukacyjną rybackich szkół. Obecni będą przedstawiciele Katedry Ichtiologii i Akwakultury WBZ Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, Technikum rybackiego przy Zespole Szkół w Sierakowie im. prof. Maksymiliana Siły-Nowickiego, Instytutu Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza, Polskie Towarzystwo Rybackie, PZW Okręg Opole oraz Koło PZW Komprachcice. Swoje stoisko dotyczące funduszy na rozwój branży rybackiej będzie miało także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie zabraknie również prezentacji nowoczesnego sprzętu wędkarskiego od Jaro Fishing, pokazów wędkarstwa sportowego przygotowanych przez Koło PZW Komprachcice i tradycyjnych zawodów na stawie niedaleko zamku zorganizowanych przez Koło PZW Niemodlin. Swoją ofertę zaprezentują Gospodarstwa Lasów Państwowych z Niemodlina i Krogulnej oraz Gospodarstwa Rybackie Markowe i Przygorzele.
Najważniejszym punktem Święta Karpia jest ogólnopolski konkurs kulinarny "Czas na rybę!". Już po raz szósty profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych udowodnią, że z karpia da się przyrządzić niesamowicie piękne, smaczne i wykwintne potrawy. Jurorami konkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski są wybitni Szefowie Kuchni z najważniejszych organizacji branży HoReCa. W tym roku po raz pierwszy konkurs dla uczniów odbywa się już w piątek 6 października aby ułatwić szkołom i pedagogom uczestnictwo w zawodach i połączonych z nimi warsztatach gastronomicznych. Natomiast profesjonaliści z całej Polski gotować będą w sobotę 7 października. Nowością Święta Karpia jest także zaplanowane na niedzielę w godzinach od 11:00 do 17:00 Forum Dyskusyjne pt. "Karp w kuchni". To seria wykładów, pokazów i dyskusji o karpiu - przy karpiu. O historii, tradycji, przyszłości i sposobach promowania naszej sztandarowej ryby.
W niedzielę swoje pokazy kulinarne będą miały restauracje z Opolszczyzny serwujące karpia: Restauracja Radiowa z Opola, Zamkowy Młyn z Krapkowic, Bistro Finezja z Tułowic i Smażalnia Sola z Opola. W godzinach od 13:30 do 15:30 odbędą sie warsztaty bębniarskie na zamkowym dziedzińcu. Natomiast o godzinie 14:00 spod Urzędu Gminy w Niemodlinie ruszą "Karpionalia - II niemodlińska parada książęcych skarbów". Barwny korowód przebierańców, który w towarzystwie orkiestry dętej przemaszeruje na zamek. Tam, około godziny 16:00 najbardziej oryginalne stroje i prezentacje zostaną nagrodzone. Zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnego świętowania, radosnej zabawy i celebrowania karpia na 1001 sposobów.